Terug in de tijd: Beveren dertig jaar geleden (3)

BEVEREN. In 1980 werd er een samenvatting gemaakt van de onteigeningen in het Linkerscheldeoevergebied. In dat jaar werden nog 17 woningen en 7 boerderijen onteigend om de Waaslandhaven toe te laten op te rukken. Dertig jaar geleden stonden de onteigeningen dan ook reeds op 238 woningen die verdwenen en 204 boerderijen. Dat waren dus de offers die moesten gebracht worden om Beveren de rijkdom van een haven te geven.

De land-en tuinbouwtelling van 1980 leerde ons dat er in Groot-Beveren 2.661 ha weiden en grasland waren. Melsele had er meest met 620 ha en Kallo minst met 93 ha weide en gras. Opmerkelijk was dat er 30 jaar geleden voor 1219 ha wintertarwe werd gezet en 994 ha wintergerst. Daarna volgde de teelt van suikerbiet met 848 ha. Kieldrecht was de top-gemeente voor suikerbiet met 327 ha. Haasdonk stond hier met 10 ha op de laatste plaats. De aardappelen namen 495 ha voor hun rekening met weer Kieldrecht aan de top met 240 ha of bijna de helft van gans Beveren. Minst aardappelen werden er gewonnen in Haasdonk en Kallo met elk 14 ha.

Ze moeten in 1980 nogal geteld hebben want bij het pluimvee, kippen en zo, waren er 90.732  aanwezig met meest in Kieldrecht met meer dan 28.000 en Beveren met 26.000. De meeste varkens werden in 1980 geteld in Vrasene met 12.833 en Beveren met 11.592 stuks. In totaal zaten er in Groot-Beveren 53.207 varkens. Er leefden hier ook 410 paarden met meest in Kallo (136) en 90 in Melsele. Opvallend: in Doel werd geen enkel paard geteld.
In de landbouw werden tractoren gebruikt: 629. In Kieldrecht waren er meest bezitters van een tractor met 139 en Melsele volgde met 108. Minst reden er in Kallo met 25. Zelfs in Doel waren er toen nog 89 of 1 minder dan in deelgemeente Beveren.
Er werden ook tellingen gedaan naar o.a. bietenrooiers (12), aardappelrooiers (5), sproeimachines (79), melkkoelinstallaties (164) en melkmachines (162)

politie anno 1980

Het politiekorps van Groot-Beveren bestond uit 2 politiecommissarissen, 3 adjunct-commissarissen, 4 bijzondere agenten, 4 inspecteurs, 5 veldwachters en 20 politieagenten. Het korps telde dus 38 leden maar het moest in de loop van 1981 worden uitgebreid naar 47 leden. Het politiebureau was in de Stationsstraat 78 en 84.
Er gebeurden 369 ongevallen. In dat jaar 1980 werden 968 rijbewijzen afgeleverd. De gemeente was ingedeeld in 16 sectoren waarin telkens een politieman instond voor het algemeen toezicht.
En die man had wel heel wat onderwerpen die hij moest in de gaten houden: het naleven van de wet op ruimtelijke ordening en stedenbouw, het innemen van de openbare weg bij bouwwerken, diestallen op bouwwerven, de openbare verlichting, beschadiging en bevuiling van openbare wegen, welke de bouwvallige woningen waren, wat de milieuhinder betrof moest hij waakzaam zijn op water- en luchtverontreiniging, lawaai, en storten van vuilnis. Verder keek hij ook uit naar woonwagens, openbare veiligheid en gezondheid, parken, groenzones, sporthallen en speelterreinen werden door hem bekeken op vandalisme en ‘zedelijke bescherming van de jeugd’. De politieagent hield verder ook de woonstverandering van de bevolking bij en het verblijf van vreemdelingen in de gemeente. Bovendien moest hij ook nog bestuurlijke en gerechtelijke boodschappen overmaken.
Het personeel van de buitendienst was ingedeeld in 3 brigades van elk 8 man zodat dag-, avond- en nachtdienst steeds verzekerd was. Zo ging het 30 jaar geleden.

Maar de politie had ook een technische dienst die bijvoorbeeld de dossiers moest samenstellen voor de wielerwedstrijden, de verkeersreglementen in orde maakten bij sportmanifestaties en feestelijkheden en hoe werken op de openbare weg moesten worden aangekondigd. Deze dienst moest ook onderzoeken uitvoeren bij aanvragen tot wapenvergunningen.
Het politiesecretariaat had dan weer andere opdrachten zoals het afleveren van bewijzen van goed gedrag en zeden, afleveren van rijbewijzen, het aanbrengen van adreswijzigingen op de inschrijvingsbewijzen van auto’s, het afleveren van een machtiging tot het houden van reisduiven en het openhouden van herbergen. Ook woonstveranderingen moesten  op het politiesecretariaat worden gedaan. Het was elke dag open van 8 tot 18 uur en zelfs op zondag! Het telefoonnummer was  75.28.75/76 en 77.
De Beverse politie had in 1980 vijf combi’s en één personenwagen. Wat de radio-installatie betrof was er één vaste post op het commissariaat en iedere wagen was uitgerust met een mobiele post en bovendien waren er ook 4 draagbare toestellen. Maar… ’t is 30 jaar geleden!

rijkswacht anno 1980

De Rijkswacht vertoefde in Beveren in de Kleine Bos of Lepeldam maar ook in Kieldrecht was een rijkswachtbrigade en ze vormden met nog 4 andere brigades  in het district Sint-Niklaas, de B.O.B. of Bewakings- en Opsporingsbrigade.  De brigade van Beveren had een brigadecommandant, 2 keuronderofficieren, 11 onderofficieren aangevuld met tijdelijke onderofficieren. De brigade van Kieldrecht bestond 30 jaar geleden uit een commandant, 1 keurofficier en 7 onderofficieren. Zij stonden in voor Kieldrecht en Doel.
Is de Rijkswacht er nu niet meer toch willen we nog eens stellen wat de Rijskwachters zoal moesten doen. Het was een openbare macht die er was om de orde te handhaven en de wetten te doen naleven. Ze werkten zowel preventief als repressief. Hun gewone ambtsverrichtingen bestonden uit  ronden doen, wachtronden, bewakings- en opsporingsopdrachten. Bij deze diensten wonnen zij ook alle nuttige inlichtingen in over misdaden en wanbedrijven.
Rijkswachters mochten  hotels, herbergen en andere plaatsen waar het publiek toegang had, binnen stappen om de registers van de reizigers te doen voorleggen.
Ze stelden ook proces-verbaal op van alle ingediende klachten en aangiften en zonden ze dan naar de bevoegde rechterlijke overheid. De leden van de Rijkswacht hadden de bevoegdheid over het gehele grondgebied van België. Maar… ’t is 30 jaar geleden.

brandweer

Er was ook nog de brandweer die een kazerne hadden op de Grote Markt 36 en met Gustaaf Stoelen als commandant. Ook de dienst 900 (nu is dat 100) was daar ondergebracht. In 198O bestond het brandweerkorps Beveren uit 50 manschappen. Daarbij waren 4 officieren, 1 geneesheerofficier, 5 onderofficieren, 5 korporaals waarbij amper 1 beroepskorporaal en 35 gewone manschappen.
Het bestuur bestond toen uit Staf Stoelen de kapitein-dienstchef, ondervoorzitter Aimé Thiron, secretaris Ghislain Panis, schatbewaarder Gerard Hullebroeck, technisch adviseur Fons Stoelen en de leden Arthur Martens,  Achiel Thoen, Jules De Schepper en Jozef Van Landeghem. De geneesheerofficier was  dokter André Bolsens ( de jongste jaren bekend om  zijn inzet voor KSK Beveren)
Het bestuur vergaderde elke eerste donderdag van de maand in café ’t Pompierke bij Jules De Schepper in de Kasteeldreef 3 (Nu café Tipiek).
De brandweer moest in 1980, 101 keer uitrukken voor 29 brandinterventies, 2 struik- of grasbranden, 3 schoorsteenbranden, 15 personen redden buiten branden, 20 droogmakingwerken en tenslotte ook 32 keer voor dringende hulp. Maar... ’t is 30 jaar geleden. (Verzameld door Rolf

Duchamps)

 

Lees ook:

De burgemeester van 1958 kreeg nu in Burcht een straatnaam die naar hem is genoemd.BURCHT. We keren terug naar 1958 toen er gemeenteraadsverkiezingen waren. De verkiezingen 1958 hadden een speciaal...

30 Jaar geleden werd in de Pareinlaan de Beschutte Werkplaats ingehuldigd. Nu heet ze de Wase Werkplaats.BEVEREN. In de reeks over Beveren van weleer keken we eens wat in 1978 in de gemeente...

Voorstelling van het nieuwe GTI 1978.BEVEREN. Het was in 2008 precies 30 jaar geleden dat het Gemeentelijk Technisch Instituut zich in een nieuw gebouwencomplex aan de Europalaan kwam vestigen. Het...

Dertig jaar geleden kocht Beveren de Molen van DoelIn de omgeving van de molen boden de rustbanken altijd heerlijke momenten aan bij het genieten van de Schelde.DOEL/BEVEREN. Op 24 november 1978,...

Johan De Ridder was dertig jaar geleden secretaris van de Cultuurraad en anno 2008 voorzitter.BEVEREN. Dertig jaar geleden zag Beveren er heel anders uit. Niet te geloven wat er allemaal is...

BEVEREN. We keren dertig jaar terug in de Beverse tijd naar 1978 om te kunnen zeggen: "Is dat al zo lang geleden" of voor anderen zal het over komen als "Is dat nog maar 30 jaar...