Terug in de tijd: Beveren dertig jaar geleden (2)

BEVEREN. Het gemeentelijk leven was in 1980, dus 30 jaar geleden, wel enigszins anders dan nu. De gemeentelijke cultuurraad werd voorgezeten door Lisette Bourdiaudhy zaliger en de huidige voorzitter Johan De Ridder was toen de secretaris maar ook de voorzitter van de cultuurraad van Haasdonk. In Kallo was dat Marcel Beeldens (+); in Kieldrecht was Peter Deckers, huidig schepen, voorzitter van de plaatselijke Culturele raad. Het was toen nog de tijd dat in Melsele ook een Marcel Van der Aa woonde en die was voorzitter van de plaatselijke Culturele raad.  De Beverse Marcel van der Aa was burgemeester.

De Gemeentelijke Gezinsraad was in handen van voorzitter Roland De Block, de Sportraad had Karel Smet van de Judoclub als voorzitter, de Jeugdraadvoorzitter was Michel Vereecken uit Melsele en wat nu de Seniorenraad heet was toen de Bejaardenraad met als voorzitter Robert Van Landeghem, nog onderwijzer geweest en leraar op het GTI.

De gemeente moest nog fel uitgroeien en wanneer we naar het personeel kijken in 1980, dan zien we dat er 273 mensen tewerkgesteld waren op de gewone gemeentelijke diensten. Plus natuurlijk nog een 160 werknemers in het onderwijs of samen 433 personeelsleden. In het onderwijs waren eind 1979 146 mensen in dienst en dat groeide dus aan 14. Van de 160 leverden er 57 een prestatie in kleuter -en lager onderwijs, 66 in het secundair GTI en 37 gaven er les in de academie en de muziekschool. Het aantal schoolplichtige kinderen in 1980 bedroeg 5.013.
In maart 1980 nam directeur Jef Van Raemdonck van de gemeenteschool van Melsele ontslag. In de gemeentelijke muziekschool werd Frans Van den Bergh benoemd als directeur en voor de gemeentescholen Melsele/Kallo werd Gerard Vercauteren schoolhoofd. En hoe het allemaal kan evolueren: in september 1980 werd onderwijzer Ronny Aelbrecht aangesteld als toezichter in de gemeentelijke muziekschool. Thans is Ronny, een wereldfiguur geworden via zijn Vlinders &C° in de wereld van het poppentheater.

Het was ook in 1980 dat Gabriël Van Bortel in vaste dienst kwam als tuinarchitect. Momenteel is hij nog steeds het hoofd van de Groendienst. Herman Verhulst kwam toen in dienst als technisch ingenieur bouwkunde op proef vanaf 1 december 1980.
Nadat hij in de Stationsstraat een schilderswinkel had werd René Van Dosselaer in vaste dienst van de gemeente genomen als geschoold arbeider B schilder-behanger.

Dertig jaar geleden telde Beveren in totaal 40.827 inwoners. De vrouwen maar met 81 stuks meer 20.454 tegen 20.373. Er woonden toen maar 807 vreemdelingen in de gemeente. De Nederlanders waren met meest: 485, dan volgden de Fransen met 124, Engelsen met 37 en de Duitsers met 32. Toen waren er slechts 24 Marokkanen, 14 Turken en 7 Tunesiërs. We telden een 27 verschillende nationaliteiten. Van 1 persoon zullen ze toen blijkbaar zijn nationaliteit niet hebben kunnen achterhalen want hij werd  gewoon ‘vreemdeling’ genoemd.
In 1980 werden 546 kinderen geboren en overleden er 423 personen. Bij de inwijkingen naar Beveren kwamen er 1.115 uit andere gemeenten en 83 uit het buitenland of totaal 1.198 mensen die naar Beveren kwamen wonen. Maar er waren ook uitwijkingen naar andere gemeenten: 885, naar het buitenland 88 en 31 werden van ambtswege geschrapt. Dus totaal 1.004 uitwijkingen.
In 1980 huwden in Groot-Beveren 300 koppels maar er werden toch 40 echtscheidingen uitgesproken.

Wat de begravingen betrof dertig jaar geleden kan gesteld worden er slechts 3 asverstrooiingen waren en die vonden plaats in deelgemeente Beveren. In totaal werden in Groot-Beveren 433 begravingen uitgevoerd. Meest natuurlijk in Beveren zelf met 150. Er werden dat jaar 3 kinderen begraven tussen 0 en 10 jaar, 5 oud-strijders, 2 kloosterzusters en  5 kindjes werden doodgeboren.
Er werden 151 begravingsvergunningen voor 50 jaar uitgereikt en 63 voor 30 jaar en 32 voor 25 jaar. In Melsele werden in 1980 68 begravingen gedaan en in Vrasene 58. Naast Prosperpolder met 5 begravingen stonden ook Verrebroek met 16 en Doel met 17 bij de minste. 

In die tijd moesten jongens ook nog soldaat worden. Men noemde degenen die soldaat moesten worden ‘de lichting van 1980’, Daarvoor telden er 321 mee die in 1961 waren geboren, er waren er ook 314 die de vorige jaren uitstel hadden gekregen maar nu wel binnen moesten. 11 wilden vervroegd in dienst gaan. Maar uit die ganse lichting verdwenen er ook door bepaalde initiatieven. Zo waren er 30 die waren afgekeurd, 60 die werden vrijgelaten op morele grond en 331 wilden een jaar uitstel nemen. Er waren ook 6 jongens die niet in het leger wilden omdat ze gewetensbezwaren hadden.  226 werden er geschikt bevonden voor de dienst.
Uiteindelijk werden er 179 opgeroepen voor de lichting 1980.

De maandelijkse werkloosheidscijfers 1980 schommelden tussen de 700 en de 880. De meeste weerlozen waren er in december met 914 en november met 887. De minste wa ren er in mei met 704.

In september 1980 werd en huurovereenkomst afgesloten tussen de gemeente en SK Beveren omtrent het sportcomplex ‘Freethiel’ mits een jaarlijkse huurvergoeding van 1 frank.

In februari 1980 werd het Hof ter Saksen en de omliggende landerijen en park beschermd als monument en landschap.
In de gemeente Doel waren er 30 jaar geleden nog 22 bouwaanvragen waarvan er 20 werden vergund en 1 geweigerd. 1 was nog in onderzoek. Voor de woningbouw was er al een bouwvergunning voor 4 nieuwbouwen en 5 verbouwingen. Een merkwaardige vaststelling in 1980: in alle deelgemeenten waren er sloopaanvragen, 35 in totaal, zelfs 10 in Beveren en 9 in Melsele. En in Doel? Geen enkele. En nu?
In Doel werden schilderwerken in de kapel van het klooster uitgevoerd en werden de verduisteringsrollo’s vervangen. In princiepe werd beslist tot het inrichten van een sanitaire installatie in het gemeentehuis van Doel.
In maart werd het definitief dossier goedgekeurd  voor de baggerwerken in de spuikom van het haventje van Doel. Kosten geraamd op 1,160 miljoen frank

In Kallo werd in januari 1980 het definitief ontwerp goedgekeurd om de benedenverdieping van het gemeentehuis aan te passen tot bibliotheek. Die kosten werd op 2,1 miljoen frank gerekend. In augustus kwam het in orde om het gemeentehuis centrale verwarming te geven.
Voor Cortewalle werd in juni het definitief ontwerp goedgekeurd voor  de restauratie- en verfraaiingwerken aan de Goubauzaal, de Franse Kamer en de Trouwzaal. Die kosten werd geraamd op bijna 4 miljoen frank.
Aan de gevel het gemeentehuis Beveren werden de Sint-Martinus en de wapenschilden van de deelgemeenten via een meerwerk geschilderd.
Voor Hof ter Welle moesten dringende instandhoudingwerken worden uitgevoerd met ook herstellings- en veiligheidswerken.(Verzameld door Rolf Duchamps)

 

 

Lees ook:

De burgemeester van 1958 kreeg nu in Burcht een straatnaam die naar hem is genoemd.BURCHT. We keren terug naar 1958 toen er gemeenteraadsverkiezingen waren. De verkiezingen 1958 hadden een speciaal...

30 Jaar geleden werd in de Pareinlaan de Beschutte Werkplaats ingehuldigd. Nu heet ze de Wase Werkplaats.BEVEREN. In de reeks over Beveren van weleer keken we eens wat in 1978 in de gemeente...

Voorstelling van het nieuwe GTI 1978.BEVEREN. Het was in 2008 precies 30 jaar geleden dat het Gemeentelijk Technisch Instituut zich in een nieuw gebouwencomplex aan de Europalaan kwam vestigen. Het...

Dertig jaar geleden kocht Beveren de Molen van DoelIn de omgeving van de molen boden de rustbanken altijd heerlijke momenten aan bij het genieten van de Schelde.DOEL/BEVEREN. Op 24 november 1978,...

Johan De Ridder was dertig jaar geleden secretaris van de Cultuurraad en anno 2008 voorzitter.BEVEREN. Dertig jaar geleden zag Beveren er heel anders uit. Niet te geloven wat er allemaal is...

BEVEREN. We keren dertig jaar terug in de Beverse tijd naar 1978 om te kunnen zeggen: "Is dat al zo lang geleden" of voor anderen zal het over komen als "Is dat nog maar 30 jaar...