In punt gezet: Warande Shopping opent met groot dorpsfeest

Image
Shoppingcenter Warande opende met een volkskermis
BEVEREN. De opening van Warande Shopping is een onvergetelijk gebeuren geworden, ook al probeerden actievoerders van Doel daar een stok voor te steken. Twee jaar werd er intens gewekt om het project zó uit ter werken dat het nu al een schitterend pronkstuk van Beveren is geworden. We zetten de openingsavond in punt.

• Donderdag 19 februari is een historische dag geworden. Burgemeester Marc Van de Vijver zei er van geschrokken geweest dat het al meer dan 10 jaar geleden was dat er de eerste plannen waren opgevat om de binnenzone rond de veevoederfabriek Lambers een nieuwe bestemming te geven. De burgemeesterswissel Marcel van der Aa - François Smet was toen net achter de rug. Voor modernisering werd een project opgezet.

Image
Op de receptie in de raadzaal van het gemeentehuis was grote belangstelling. Vooraan ereburgemeester François Smet en zijn dame. Hij legde de basis van het Warande Shoppingcenter.

Image
In de burgerzaal van de gemeente werden de genodigden verwelkomd door twee hostesses.

• De opening van de warande is een stap in, het veel ruimere project dat ‘Bruisend Beveren’ heet. Het omvat ook veel meer dan alleen maar een winkelcentrum. Er was ook al de renovering van de Vrasenestraat. Nu is men bezig aan de Kasteelfdreef en het is de bedoeling ook de andere straten aan te pakken in het centrum van Beveren. Verder bekeken, wijzen  de bedoelingen ook daar de deelgemeenten om ook daar ‘Bruisend Beveren’ voort te zetten. Het uitvoeren van het moderniseringsproces zet zich verder.

Image
Er was massale belangstelling bij de officiële opening.

• Er zijn ook enkele andere projecten bij gekomen. De administratieve diensten zijn te klein geworden en ook die zullen gemoderniseerd worden. Er zijn ook plannen voor het bouwen van een nieuw gemeentehuis en een nieuw politiecommissariaat.

• De Warande bevindt zich in hartje Beveren, tussen de Grote Markt, de Vrasenestraat, de Kasteeldreef en de De Brownestraat. Tot voor kort was deze plek, waar nu winkels en appartementen werden opgetrokken, een binnengebied. Het gemeentebestuur, tal van ambtenaren en vele inwoners koesterden reeds jaren de wens om dit gebied om te vormen tot een versterking van de winkel-woonkern.

• De eerste ideeën voor een mogelijke invulling van het gebied tussen de Markt, Vrasenestraat, Kasteeldreef en Ciamberlanidreef zijn terug te vinden in de plannen van aanleg ‘Centrum Noord’. In de eerste versies van dit BPA in 1950 en 1957 lag de focus op winkelfuncties langs de Markt en de Vrasenestraat. Het was ook in die tijd dat de nieuwe woonontwikkelingen in de Ciamberlanidreef en de De Brownestraat wakker werden. Achter de woningen van de De Brownestraat en een deel van de Vrasenestraat lag een deel van de tuin van madame De Browne. Men wou er de grote bomen laten en een idyllische rust bekomen. Er kwam wel een heel lange rij van garages die toelieten dat bewoners van de Vrasenestraat van uit hun zaak naar de garage konden en zo met het voertuig via de De Brownestraat naar de Kasteeldreef te rijden. Dat was toen modern.

• De winkeliers van Vrasenestraat en Markt waren via het NCMV vragende partij voor vergroting van de winkelmogelijkheden van de bestaande straten. In de binnenzone, waar nu de Warande is, zagen zij vooral kansen voor veel parkeergelegenheid. Maar er kwam geen schot in de zaak.

• Rond 1975 vond stedenbouwkundige prof. Eggermont meer en meer gehoor bij het schepencollege met  burgemeester Van der Aa en secretaris Van Roeyen voor versterking van de kern met een volwaardige handelsontwikkeling in dit binnengebied onder de kerktoren.

• Op 26 april 1979, 30 jaar geleden dus, besliste de gemeenteraad principieel om het oude BPA van 1957 te herzien voor uitbreiding van de winkelfunctie naar de binnenzone en voorziening van meer parkeergelegenheid. Dat werd dan concreet een ‘commercieel dienstencentrum’ van 3 verdiepingen, met toegangen vanuit de Vrasenestraat, Grote Markt en Kasteeldreef. Een inrit vanuit de De Brownestraat leidde naar een ondergrondse parking. Een dienstweg rondom zou de winkels, woningen en garages van de omliggende straten bedienen.

• Toen begon ook de discussie want men geraakte er niet uit waar de toegang precies zou komen. Men dacht toen ook ,om er enkele openbare functies bij te betrekken zoals bv. een bibliotheek. Bovendien was daar ook nog het immense gebouw van de maalderij en veevoederfabriek van de gebroeders Lambers. Dat zou ofwel als afzonderlijk winkelcentrum kunnen worden ingericht ofwel worden geïntegreerd in het geheel. Maar zoals nu blijkt kwam er niets uit van die ideeën. De wijziging van het BPA met bestemming - en onteigeningsplan werd uiteindelijk goedgekeurd bij MB van 21 juni 1994.

• Een studie naar het koopgedrag en handelsontwikkeling in Beveren onderschreef in 1995 wees naar de noodzaak voor een substantieel initiatief voor een shoppingcenter om zo de kern van Beveren te versterken.

• Het bestuur vond in ’97-’98 bij Multi/IBC (de voorloper van het huidige Heymans) een geschikte partner om dat initiatief in de vorm van een nieuw winkelcentrum te gaan bouwen. In 1999 werd door de gemeenteraad het BPA in herziening gesteld. Het vroegere concept werd volledig verlaten, het nieuwe BPA voorzag een lusvormig stratenpatroon ter ondersteuning van de bestaande kern, een mix van winkels en woningen, een groenplein en een grote ondergrondse parking. Een MOBER (mobiliteitseffectenrapport) kwam tot eensluidende conclusies met betrekking tot parkeren en locatie van de ontsluitingen.

• Het uiteindelijke BPA dat met zijn bestemmings- en onteigeningsplan het terrein voor deze realisatie moest effenen, werd bij MB 10 mei 2004 goedgekeurd

• Op 8 januari 2007 kon het schepencollege de hele voorbereidende fase afsluiten met een stedenbouwkundige vergunning. Op 15 februari 2007 werd gestart met de afbraakwerken. De werken duurden ongeveer twee jaar.

Image
Burgemeester Van de Vijver spreekt de massa toe in aanwezigheid van minister president Peeters.

• Burgemeester Van de Vijver wees op de enorme expansie die Beveren kende op vlak van de economie, de aanwezigheid van de Waaslandhaven en de ontwikkeling van verscheidene KMO – zones. Maar ook de massale uitbreiding van het bevolkingsaantal vergeleken met 20 jaar terug, speelt daarbij een rol. Dat heeft natuurlijk ook zijn gevolgen en de gemeente was van mening dat één, en ander toch moest gemoderniseerd worden

Image
Applaus voor minister president die Beveren verkoos boven Antwerpen!
• In de burgerzaal van het gemeentehuis waren alle genodigden samen gekomen voor de openingsontvangst. Nooit eerder was er zoveel volk in de raadzaal bijeen. Wie binnen kwam kon onmiddellijk klinken op het succes en koude en warme hapjes werden aangebracht. De burgemeester van Sint-Gillis-Waas, Remi Audenaert en deze van Stekene Stany De Rechter waren eregasten en uit Temse was eerste schepen Freddy Verbeke aanwezig.

• Een tweede deel van de officiële opening was de opening van Warande Shopping door minister president Kris Peeters aan de ingnag via de Grote Markt. Door een druk op een knop liet hij een muur ontploffen en meteen lag de weg vrij naar de 32 nieuwe winkels.

Image
De Warande was afgesloten, door een originele witte muur.

Image
De officiële opening van de Warande Shopping gebeurde door minister Peeters door een druk op de knop waardoor een witte muur van ballonnen in de vlammen opging en meteen de weg vrijmaakte naar de winkelstraat.

Image
De muur ontploft en meteen wordt de Warande Shopping officieel geopend: een historisch moment voor Beveren.

Image
Minister president en burgemeester wandelen de nieuwe winkelstraat in.

• "Beveren bloeit, Beveren groeit, Beveren leeft", zo sprak burgemeester Van de Vijver van op de gemeentelijke geel-blauwe kiosk de massa toe, "Kortom Beveren bruist". Hij was er van overtuigd dat door het nieuwe shoppingcentrum, Beveren weer een aantrekkingspool rijker is.

• De expansie van de gemeente heeft ook gevolgen voor aan aantal dingen. Zo komen er op het grondgebied meer en meer verkeersproblemen. Een vlotte verkeersdoorstroming en een efficiënte mobiliteit worden steeds grotere uitdagingen. Het gemeentebestuur beseft dat.

Image
Burgemeester en de minister president Peeters onthullen de gedenkplaat.

• De burgemeester zei tot de inwoners: "Ik hoop dat u terecht trots bent op uw gemeente. Fat u af en toe eens goed rondkijkt en denkt: wat hebben wij het hier toch goed in Beveren. Prachtige natuur en monumenten, talrijke verenigingen voor wie e infrastructuur niet ontbreekt, een hoogstaand cultuur- en ontspanningsaanbod, leuke winkelstraten met nu als kers op de taart, deze splinternieuwe winkelstraat.

Image
Stavros Van Halewijck van TV-Oost in gesprek met minister Peeters.
• De burgervader van Beveren wenste alle winkelliefhebbers urenlang winkelplezier en alle winkeliers een gouden omzet.

• Ondertussen maakten de betogers van Doel 2020 storend kabaal met geroep en gefluit van onder hij spandoekjes en affiches met de slogan geen stem voor dorpsmoordenaars". Dat betoog werd in de kiem gesmoord door de politie die niet mals was voor de protestvoerders. Er kwam zelfs peperspray aan te pas, vertelden de betogers achteraf. 12 van hen werden opgepakt en zelfs tot 3u onder de morgen opgesloten.

• De actiegroep uit Doel beging een fout door bij de opening van de Warande luidkeels te komen storen. Dat bleek achteraf toen we zoveel kritiek hoorden van heel wat mensen.De sympathie voor hen die ijveren voor het behoud van Doel, kreeg een flinke deuk bij de publieke opinie.

• Minister president Kris Peeters had de keuze om donderdagavond een toespraak te houden in Antwerpen of in Beveren. Hij koos Beveren en kreeg er een spontaan applaus voor.

Image
Naast een gratis kermis werden de bezoekers ook verrast door straatartiesten.

• Kris Peeters feliciteerde de gemeente vanuit de Vlaamse Regering voor wat er gebeurde. ‘Vlaanderen is trots op datgene wat jullie hier realiseren in Beveren." Trots op wat de mensen van Beveren elke dag waarmaken wat hen dierbaar is: elkaar verstaan, elkaar begrijpen en zorgen voor oplossingen. Maar ook was hij trots op het dynamisme en het ondernemerschap want dat stond volgens hem garant dat in deze moeilijke tijden een prachtig project als de Warande Shopping officieel kon worden geopend.

Image
Vrijdagmorgen op de eerste werkdag in de Warande, werd het winkelpersoneel om 9u uitgenodigd op een ontbijt.

• Het is nu kijken hoe een dynamische gemeente als Beveren zich effectief verder op de kaart zal kunnen zetten want er zijn nog heel wat buitdagingen. Voor Beveren maar ook voor Vlaanderen
"Maar ik ben er van overtuigd, wanneer iedereen op een goede, ordentelijke manier de dialoog en het debat aangaat, we samen heel ver kunnen komen. Hartelijk dank meneer de burgemeester, schepenen en alle inwoners van Beveren." (Rolf Duchamps)

 

Lees ook:

Het eerste deel van de Kasteeldreef waar rechts de kloof gaapt waar een toegangsweg naar De Warande komt. Het verkeer zal hier moeten worden aangepast. Dit stuk van de Kasteeldfreef krijgt dezelfde...

de werken aan de nutsleidingen aan het kruispunt Kasteeldreef-Polderdreef -HalfdreefBEVEREN. Aan het kruispunt Halfdreef-Polderdreef-Kasteeldreef werd de voorbije week met man en macht gewerkt in...

BEVEREN. ‘Bruisend Beveren’ is de naam van het project dat het centrum van Beveren een vernieuwd, modern elan moet bezorgen. Op maandag 7 april start de volgende fase dat dat doel moet...

BEVEREN. Gisteren en vandaag worden de bomen in de Kasteeldreef gerooid. De bomen moeten verdwijnen voordat einde maart de nutsmaatschappijen hun leidingen vernieuwen. Zij gaan net naast de bomen...

Zo zal de vernieuwde winkelstraat er uit zien.BEVEREN. De langverwachte heraanleg van de Vrasenestraat zal midden april een aanvang nemen en eind juni zal alles moeten afgewerkt zijn. Maar gedurende...

BEVEREN. In het kader van 'Bruisend Beveren' zijn op 24 september de voorbereidende werken voor de heraanleg van de Vrasenestraat gestart. Momenteel is de Vrasenestraat terug volledig...