Elke dag Open Monumentendag

REGIO. Vlaanderen en vzw Herita hebben gisteren de Open Monumentenkaart gelanceerd. Met de kaart wil de Vlaamse overheid het draagvlak voor erfgoed verhogen en de Vlaamse monumenten nog meer in de kijker zetten. "Deze regeerperiode investeren we een recordbedrag van 415 miljoen euro in onroerend erfgoed. Met een heel pakket aan fiscale stimuli en initiatieven maken we bewuste keuzes voor het bewaren en de ontsluiting van ons erfgoed. Dit vieren we vandaag extra onder het motto: elke dag, Open Monumentendag", aldus minister-president Geert Bourgeois, ook bevoegd voor onroerend erfgoed.

"Lid worden van Open Monumenten toont je engagement voor onroerend erfgoed. Samen dragen we zorg voor ons gemeenschappelijk erfgoed en zorgen we voor beleving, inspiratie, vernieuwing. Een Open Monumentenkaart kost €25 en als beloning voor je engagement krijg je een gratis toegangsticket voor een selectie van Open Monumentenpartners. Bovendien schenken we je ook het verjaardags-salontafelboek ‘Samen Monumenten vieren’, geschreven ter ere van 30 jaar Open Monumentendag en lanceren we de gloednieuwe website Openmonumenten.be. Hier slaan we meer dan ooit de brug tussen erfgoedzorgers en het brede publiek", zegt Margit Bal, algemeen directeur van Herita vzw.

"Herita heeft het systeem van projectrekeningen waar donateurs 45% van hun gift met een fiscaal attest recupereren. Verder plannen we in de nabije toekomst een project inzake crowdfunding. We informeren ook mensen over legateren aan Herita. Bovendien zetten we de verzamelde kennis ook in ter ondersteuning van de sector. Herita staat meer dan ooit klaar om de sector te ondersteunen. Geen beter moment om dat te vieren dan op 30 jaar Open Monumentendag!", besluit Bourgeois. (mb)

 

Lees ook:

Zondag is Open Monumentendag 

REGIO. Morgen, zondag 13 september wordt op verschillende plaatsen Open Monumentendag georganiseerd. Het is dit jaar geen groot publieksevenement maar toch kan je op architecturale ontdekkingstocht. In Sint-Niklaas...

Alternatieve editie voor Open Monumentendag

REGIO.  Open Monumentendag 2020 op 13 september wordt een alternatieve versie. Door de coronamaatregelen zal dit erfgoedfeest anders dan andere jaren verlopen met een variatie aan fysieke en digitale...

Zondag vindt de 30e Open Monumentendag plaats

REGIO.  Zondag 9 september wordt de dertigste editie van Open Monumentendag georganiseerd. In de hele provincie Oost-Vlaanderen stellen tal van monumenten hun deuren open voor het publiek.