Wandelen langs de oevers van Schelde en Durme

WAASMUNSTER/TEMSE. Met de voorstelling van drie nieuwe wandellussen in de Schelde- en Durmevallei heeft Toerisme Oost-Vlaanderen het startschot gegeven voor het project 'Oeverlopen'. De wandellussen zetten de Schelde- en Durmevallei ter hoogte van Waasmunster en Temse op de kaart als toeristische bestemming. De drie bewegwijzerde routes kunnen online worden gedownload. 

Met het Sigmaplan wil de Vlaamse Overheid wateroverlast voorkomen. Op verschillende plaatsen zijn er gecontroleerde overstromingsgebieden. Daar krijgen fauna en flora volop kansen. Met de drie nieuwe wandelroutes krijgt ook het toerisme een kans langs de oevers van de Schelde en Durme. Toerisme Oost-Vlaanderen kiest voor een nieuwe aanpak en verdeelt de bewegwijzerde routes in eerste instantie niet via brochures maar via gratis download op de website.  Een gedrukte versie met extra routes en extra informatie voor een optimale beleving volgt later. “Door de routes online te lanceren, zetten we een flexibel product in de markt, een product dat net als het gebied nog evolueert. Wanneer een route als gevolg van de Sigmawerken voor even niet kan gewandeld worden, kunnen we dat meteen ook online signaleren. Wandelaars krijgen zo dus altijd de meest actuele informatie.”, aldus Eddy Couckuyt, gedeputeerde en voorzitter van Toerisme Oost-Vlaanderen. 

Meer informatie over het project 'Oeverlopen' en de drie nieuwe wandelroutes is beschikbaar op tov.be/oeverlopen. De drie nieuwe routes, waarvan twee rond de abdij van Roosenberg in Waasmunster en een rond het fort van Steendorp, kun je er gratis downloaden als pdf en gpx. Ook enkele wandellussen uit de omgeving kregen een nazicht en worden er up-to-date aangeboden. 

Project 'Oeverlopen'

Het uiteindelijk opzet van 'Oeverlopen' is de complete ontsluiting van de Durme- en Scheldevallei, van het Molsbroek tot het Verdronken Land van Saeftinghe, als fiets- en wandelgebied. Niet alleen het Waasland, maar ook delen van Scheldeland - op de rechteroever - worden in het portfolio opgenomen. Dat levert een langgerekt gebied op met diverse troeven, van pure natuur - slikken, schorren, weidevogelgebieden, meersen en elzenbossen - tot geschiedenis, met o.a. het Fort van Steendorp. De Wase Cuesta zorgt bovendien voor een verrassend dramatische toets. Vanaf juni start ook een communicatiecampagne om het gebied bij toeristen bekend te maken. (mb, foto: © Toerisme Oost-Vlaanderen)

 

 

Lees ook:

TEMSE. Burgemeester Luc De Ryck vroeg in december 2007 aan Waterwegen en Zeekanaal NV hoe het zat met het beter bevaarbaar maken van de Durme en of er baggerwerken voorzien waren. Voor boottochten...

TEMSE. Burgemeester Luc De Ryck heeft een schrijven gericht aan het bestuur van Waterwegen en Zeekanaal NV m.b.t. de bevaarbaarheid van de Durme. Hij verwoordt daarin zijn bekommernis omtrent de...

TEMSE. Vandaag starten de heiwerken van de stalen buispalen in de Schelde. De buispalen vormen de aanzet van de definitieve brugpijlers van de nieuwe Scheldebrug.

DOEL. De Scheldewijdingsfeesten, ooit een groots visitekaartje van de gemeente Beveren, krijgen voor 2005 een vermindering van de gemeentelijke subsidie van 9.800 euro naar 8.000 euro.

TEMSE. Kris Peeters, Vlaams minister van Openbare Werken, Energie, Leefmilieu en Natuur heeft zijn beleidsoptie bekend gemaakt voor de aanpak van de problematiek rond de Scheldebrug te Temse/Bornem....

TEMSE. Als het van Vlaams volksvertegenwoordiger en eerste schepen van Temse Marc Cordeel afhangt, dan moet de nieuwe brug over de Schelde al in 2008 gerealiseerd zijn en niet in 2009, zoals bevoegd...