Broedeiland voor Lepelaars op Blokkersdijk

ZWIJNDRECHT. In het natuurgebied Blokkersdijk heeft Natuurpunt WAL een broedeiland voor lepelaars aangelegd. Om de Lepelaar in onze regio te houden is het noodzakelijk om alternatieve broedplaatsen in te richten. Omdat je vogels niet kan dwingen om op een vooraf bepaalde plaats te broeden, wordt best op verschillende plaatsen geschikte locaties aangeboden. Zo verhoogt de kans op broedsucces. 

Omwille van de aanwezigheid van trekkende Lepelaars in Blokkersdijk, was de aanleg van een broedplaats in het natuurgebied een logische keuze. Er werd gekozen voor de aanleg van een broedeiland. Aan de westkant van de plas, werd een landtong omgevormd tot een klein eiland van 15 op 20 meter. Het eiland wordt nu van het vasteland gescheiden door een brede gracht. Als basis voor het eiland werden boomstammen van Canadapopulier gelegd. Vervolgens werden zand, dunnere takken en rietzoden gestapeld, waarop de Lepelaars hun nesten kunnen bouwen. Enkele uitstekende takken bieden een rust- en schuilplek voor de vogels. Er was ook een tijd dat het broedeiland zich aan het Verrebroekdok situeerde.
Voor het nieuwe broedeiland kreeg Natuurpunt de steun van bedrijven uit de nabijgelegen haven met o.a. Lanxess en 3M. (flvdv)

 

Lees ook:

TEMSE.  De technische ploeg van de gemeente Temse heeft, met steun van het Regionaal Landschap Schelde Durme, een nestvlot voor visdieven gebouwd en te water gelaten in de Vuurkouter in Steendorp....